Verksamheten

FK Gamen har i 80 år bedrivit en bred modellflygverksamhet I Norrköping. Ja, de flesta av medlemmarna har faktiskt ett allmänt flygintresse, inte bara modellflyg, så det är därför klubben heter FlygKlubben Gamen. Nästan varenda Norrköpingsgrabb med lite teknikintresse hade förr hört talas om Gamen eller varit medlem. Numera är väl utbudet och informationsbruset större, så vi måste kämpa mer för att göra oss kända.

Från början var det av naturliga skäl mest bara friflyg. Lite senare blev RC-flyget mer dominerande, även om det länge fanns ett spirande linflygintresse inom klubben. Idag flygs den mest radiostyrda eldrivna modeller, men också en del metanol och bensindrivet. 2018 gjordes den gamla linflygarcirkeln om till en plats för att flyga multikopter/drönare, en relativt ny form av flygning som blir allt mer populär.

Vårt fält vid Löfstad är en pärla som många klubbar avundas oss. Vi har jobbat hårt i många år och lägger fortlöpande ner mycket tid, pengar och arbete på underhåll och utveckling. Från att ha varit ett mjuk mosse med bara tistlar är det nu ett stort fält med gräsbana. Inte så slätt som en asfaltbana visserligen, men betydligt skonsammare mot en modell som dansar ned lite häftigt. 

Det är öppet alla tider för medlemmar. Inga restriktioner i tiden (bara det är en dröm för många klubbar). Sedan några år måste vi däremot begära tillstånd från trafikledningen i tornet på Kungsängen. Se Regler på fältet

På fältet har vi också en fin klubbstuga med en stor veranda med tillgång till el för batteriladdning mm. Det finns även värme och belysning inne i stugan samt tillgång till kyl och mikro mm. 

Under sommarhalvåret är torsdagskvällarna på fältet den självklara träffpunkten. Vid fint väder brukar luften surra lika mycket av motorer i luften som av snack från "ljugarbänken" vid klubbstugan. Glädjande nog har torsdagarna blivit mer och mer av familjekvällar. Ofta är det hela familjen som tar med middagsmaten till grillen i kvällssolen. Några sitter på altan och kommenterar gubbens och grabbens mer eller mindre lyckade flygförsök.

Sedan några år har vi även en "drönarbana". En avskild plats där man kan flyga multikopter/drönare samtidigt som annan flygning med flygplan pågår på fältet. På drönarbanan finns även lite portar/hindar som man kan flyga igenom samt några landningsplator som kan vara till hjälp om man vill träna på precisions-hovring och liknande. Här kan man flyga båda med kamera (FPV-flygning) och på vanligt vis. 

Flygfoton av Axel Brinkeby. Fotat 2022-07-07. Godkännt av Lantmäteriet för spridningstillstånd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar